Wtorek, 21 marca
Lubomir, Lubomira, Benedykt, Benedykt
1187

Hyde Park

Ile dać księdzu po kolędzie.

Proponuję sondę:
1. Do 20 złotych
2. Od 20 do 50 złotych
3. Od 50 do 100 złotych
4 Więcej niż 100 złotych
5. Nie daje wcale
6. Nie przyjmuję księdza po kolędzie
A ile Wy ile pieniędzy przekazujecie na wizycie duszpasterskiej? Zapraszam do dyskusji!
RE: Ile dać księdzu po kolędzie.
Wybieram punkt szósty.
Nie długo zacznie się gorąca dyskusja. Powiem tak, że ja zawsze daję. Ma ochotę ks. wziąć to weźmie nie będzie miał ochoty to nie weźmie. Daję i nie wypominam bo on też się nie napiera. Z kwotą się nie rozpędzam z wielu powodów. Zawszę podejmuje też i ministrantów i odpowiednio też ich doceniam. Nigdy nie czekają na zew. U mnie rok temu był wikary ks. Sylwester. Miło wspominam tą kolędę. Wszedł z pięknym uśmiechem na twarzy i szczerą chęcią spotkania się z domownikami. Nie zajął wyznaczonego dla niego miejsca tylko stanął na rogu stołu a w to miejsce zaprosił najstarszą osobę. Tak jak w ewangelii św. Łukasza "Gdy zostaniesz przez kogoś zaproszony na wesele, nie zajmuj pierwszego miejsca przy stole . . .
…, idź i zajmij ostatnie miejsce…”
Potem była cisza, zdjął kurtkę, poprawił sobie pedantycznie komeszkę ze stułę, odczekał chwilę i zanurzył się w modlitwie. Pomyślałem sobie wtedy, że dziesiąty raz odmawia tą modlitwę dziś a modli się tak gorliwie ! „Trwał gorliwie na tej modlitwie”. Gdy modlił się za domowników tego domu ta na każdego popatrzył by on czuł, że za niego właśnie się modli. Każde jego słowo było wypowiedziane z wielkim szacunkiem. Gdy skończył znów był wielki uśmiech i serdeczna rozmowa. Potrafił porozmawiać o naszej codzienności, Kościele, o historii o naszej pracy zawodowej widać było, że szczerze go to interesuje wszystko. Na koniec powiedział, że jest karnawał (kolędą wypadła w sobotę) to ma nadzieję, że po zakończeniu kolędy gdzieś się wybierzemy by nie siedzieć w domu tylko cieszyć się życiem. Życzę każdemu takiej kolędy !!!
U mnie też 6 :)
pkt 6. chociaż może jeszcze jedną opcję dodać; skoro chodząc do nich za każdym razem się im kasę zostawia to może niech oni też płacą za wizytę?
Kidler tobie ksiądz nie potrzebny więc nie siej fermentu,piszesz tylko i wyłącznie po to żeby reszta pisała wypociny i obrażała księży.Nikt na siłę się nie prosi i nikt nie każe dawać,mam to daję nie mam to nie daję,ciebie chyba podnieca ten atak na Kościół i księży...Puchu marny.
@Poludnie: No właśnie, to po co piszesz te wypociny.
70zł chyba wystarczy
@Poludnie
Swoim zachowaniem pokazujesz tylko jak wygląda typowy wyborca PISu, potraficie tylko obrażać bez jakichkolwiek argumentów, zresztą przykład idzie z góry, dopóki nie napisałeś swojego komentarza dyskusja przebiegała w kulturalny sposób.
Ja wybrałbym punkt 5, myślę że Księdza należy przyjąć po kolędzie ale dawanie koperty wg mnie jest nieetyczne , wkońcu ksiądz przychodzi jako gość by z wizytą duszpasterską by odwiedzić swoich parafian i to jest jego obowiązek a nie usługa.
Chyba ślepy jesteś,ile jadu wylewają popaprancy w komentarzach,,,ten post jest tylko i wyłącznie po to aby atakować Księży,,,znam wpisy kidlera więc wiem co piszę....nie jesteś lepszy.
20sekund po czym spuszczam psy xD
oczywiście wszytsko zależy od naszej sytuacji finansowej ale wydaje mi się, że 20 złoty to jest odpowiednia kwota
U mnie dwójeczka ale to ze względu na starszą osobę zamieszkującą gospodarstwo i chcącą.
Natomiast kiedyś z pewnością przejdę do jedynki.
Wolę coś kupić moim szkrabom.
dwa razy w mordę
Dawanie księdzu pieniędzy w czasie kolędy jest niemoralne i naganne. Nie taki jest bowiem cel tej duszpasterskiej wizyty. Wiedzą o tym w bardziej postępowych diecezjach np. przemyskiej, gdzie biskup wprost tego zakazał (sprawdzić czy za Kaczystów nie uleglo to zmianie). Ale w w tarnowskim bastionie dewocji zmiany następują powoli. Ja już od dobrych paru lat pieniędzy nie daję, dostają je tylko ministranci. Wizyta trwa max. 15 minut i polega głównie na odklepaniu modlitwy i sprawdzeniu obecności, w dupie mam takie wizyty -za co jeszcze płacić? Jeżeli uznam, że parafia potrzebuje pieniędzy na coś sensownego to się pofatyguję na plebanię i złożę ofiarę. A tak, z rozbawieniem obserwuję duchownego jak zwalnia w miarę zbliżania się do drzwi wyjściowych i z potem na czole bije się w myślach: dadzą czy nie dadzą w tym roku? Nie dadzą:P
Nic. U mnie ksiądz zażyczył sobie daninę bez koperty, bo ludzie za mało dawali.
DrKitler daj "co łaska". Jak cię stać możesz rzucić tysiąca. Z pewnością te pieniądze będą lepiej wykorzystane. :P
Księża Powinni mieć trochę zrozumienia dla ludzi , a nie uważać się za nieomylnych ( taka rada )
Ja mam jutro kolęde daję 50 zł,ministrantom po 10 zł.Ale powiem mu ze nowy ksiądz jest rozlazły i za długie głosi kazania.
U mnie też 6! Jeśli musiałbym już przyjąć z jakiś względów to zdecydowanie 1 nie więcej ! :P
A u nas był w tamtym roku bardzo fajny ksiądz po kolędzie... ks. Józef... ale go już nie ma... podobno był za dobry dla ludzi i Jeż go odstawił na boczny tor
O ile się księdza przyjmuje- dobrowolny datek obliczony na możliwości budżetu domowego. Co to za tworzenie jakichś taryf?
O jakich datkach mowa! Przyjmuję księdza jako gościa z szacunkiem.Przychodzi do mnie na koniec,podjemy,skosztujemy jakiegoś dobrego trunku,pogawędzimy-zaoczna ocena bliźnich(obgadywanie).Nie wychylam się z żadnym datkiem żeby nie obrazić szanownego gościa.
@111ksiadz, a jak się zasiedzi ponad miarę to go zapytaj, czy mógłby Ci pożyczyć stówę do pierwszego:-). Wymiecie go pospiesznym :-)
W tych epidemicznych czasach będą odwiedziny duszpasterskie?
kolo 500 zlotych niby duzo ale utrzymanie kosicola naprawde ludzie kosztuje i nie jest to tak duzo jeszcze inflacja i ataki lgbt na kosciol a za cos trzeba zyc
@ks_adam_potoczny, co tak skromnie? Na narty trzeba wyskoczyć, na tacę datki marne przez limity, OC i AC na samochody luksusowe podnieśli, pstrąg i łosoś eko na piątek 100 % droższy, małpki też itd. Min. to 1000, niech lud nauczy się doceniać duszpasztety.
30 sekund potem spuscic psy
Cała kasa z kolędy idzie dla księdza, i nie będzie na wakacje i nowy samochód haha
milcz grzeszniku
A co prawda boli ?? Termy baseny kolację z koleżankami wszystko kosztuje haha
nie gadam z parszywym lewactwem
Nie gadam z parszywymi pedofilami.
Księże Adamie, proszę zważać na słowa bo bedę musiał nałożyć karę suspensy!

A ksiądz Antoni niech pamięta żeby po kolędzie do wszystkich parafian chodzić a nie tylko wybranych! Mój brat narzeka że jest cały czas omijany!
przypominam wasylis ze mowisz do kaplana kosciola katolickiego
lewactwo to ludzie z dawnej PZPR płatni zdrajcy pachołki Rosji i cóż tu komentować.Pozdrawiam
@ks_adam_potoczny, mówię do przebierańca i głupa, który, podobnie jak prawdziwi księża, traktuje religię i Boga jak alibi dla chamstwa, pogardy dla ludzi, ciemnych interesów, politykowania, 7 grzechów głównych plus 8, czyli pedofilia.
@wabo, również myślę, że pisie w tym kierunku zmierzają, widzę że masz rozeznanie w sytuacji.
Jestem ciekaw, ile z osób tu piszących uważa się za katolików?
Proponuję sondę...
z przymróżeniem oka-można dać dupy:) podobno księża lubią to bardziej niż kasę a tak na poważnie gdyby była transparentonść na co idzie dokładnie twoja kasa a ksieża by się rozliczali co do grosza to może nie był by to kontrowersyjny temat.Bedac inwestorem wiem na co dokładnie moja kasa idzie a tu mam wierzyć na słowo ze kasa pojdzie na "utrzymanie" parfii a nie na zachcianki duchownych?.Wierzyć to można w boga a nie w mafijny kościół.
@daniel1393, na mnie nie licz.
wasylis z chęcią by dał, bo już koledze dawał, co jest na nagraniu uwiecznione. A i myślę, że daniel jako pokorny "katolilk" często daje księżom. W cudzysłowie, bo wiadomo, że katolicyzm ma tylko na gębie, a w sercu to łobuz.
@powrótdebilka, znów popuściłeś z otworu gębowego. A jak z tym drugim?
Ale żenujące, szkoda w ogóle zajmować się takim rynsztokiem. Widać, że trafiłem w czuły punkt prymitywa, stąd taka agresja.
Daje albo nie daje. Przyjmuje albo nie. Raczej nie ma co kogoś przekonywać. Ja nie przyjmuje. Więcej kultury i zrozumienia. Każdy jest inny i ma prawo do swoich decyzji. Wynikają one z naszych doświadczeń życiowych a te nie są jednakowe. Dla mnie te pięć stów to grubo ... Skąd taki emeryt ma wziąć? A pozostali dotknięci pandemia?
Proszę księdza a ładnie tak przychodzić w gości z pustymi rękami ;-)
Ja tam za 3ka jestem. Każdego Kopernika przyjmuje i według zwyczaju płacę. Dlaczego z księdzem miałoby być. Inaczej?
Teraz to człowiek przychodzi do księdza z kolędą to ksiądz powinien dawać piniondz.
Masz do nas sprawę? Skontaktuj sie z nami mailowo kontakt@limanowa.in