Niedziela, 15 września
Albin, Albina, Nikodem, Maria, Roland, Lolita
997

Hyde Park

Gdzie trzymacie chleb?

Tak aby nie pleśniał? U mnie zwykle po 2-3 dniach pojawia sie pleśń.
RE: Gdzie trzymacie chleb?
Sa dwa główne powody:
1. Miejsce , w którym przechowuje się chleb. Powinno byc suche i bez dostępu wilgoci. Warto jest kupić sobie porzadny chlebak, ktory będzie ochniał chleb ( w sieci znajdziesz chlebaki w dobrych cenach: http://www.brw.com.pl/gotowanie-pieczenie/przechowywanie-zywnosci/chlebaki/ ).
2. Jakość chleba. Prawdziwy chleb pieczony z mąki żytniej nie powinien się psuć ale z czasem powinien twardnieć. Tani chleb pieczony z wykorzystaniem spulchniaczy nie czerstwieje ale pleśnieje.
RE: Gdzie trzymacie chleb?
W zamrazalce. Wyciagac w miare potrzeby. :) Moze nie zalatuje pierwsza swiezoscia po 2-3 dniach, ale przynajmniej nie jest splesnialy.
RE: Gdzie trzymacie chleb?
Ja zainwestowałam w drewniany chlebak i to była dobra decyzja. Spisuje się on idealnie, znacznie lepiej niż plastikowy (w nim pieczywo się nagrzewało i przez to po jakimś czasie pleśniało). Teraz też wyjmuję chleb czy bułki z reklamówek, bo one dodatkowo "duszą" te produkty. W ostateczności zamrażam, ale jeśli już to niewielkie ilości, żeby zjeść je po max 3 dniach
RE: Gdzie trzymacie chleb?
Szczerze mówiąc ja chlebaka nie mam, po prostu trzymam w worku i tu mi starcza, zresztą jeden bochenek zużywany jest w ciągu 2 do 3 dni, więc też i specjalnie nie muszę się starać.
Komentarze
Nowe
Popularne
Masz do nas sprawę? Skontaktuj sie z nami mailowo kontakt@limanowa.in