Sobota, 17 sierpnia
Anita, Eliza, Jacek, Joanna, Żanna, Miron, Julianna

Niedźwiedź zniszczył pasieki. Na Limanowszczyźnie żyją dwa osobniki?

18.05.2019 15:18:00 PAN 4 13865

Stara Wieś. W minionym tygodniu w Starej Wsi niedźwiedź zniszczył dwie pasieki. Według leśniczych, to prawdopodobnie drugi osobnik bytujący na terenie powiatu limanowskiego.

Do zdarzenia doszło w minionym tygodniu, w nocy z czwartku na piątek w miejscowości Stara Wieś. Niedźwiedź zniszczył dwie pasieki. W pierwszej zniszczył 8, a w drugiej 2 ule. Wszystko miało miejsce w niewielkiej odległości od drogi powiatowej relacji Limanowa – Kamienica. Wcześniej, pod koniec kwietnia, obserwowano już ślady niedźwiedzia w masywie leśnym w tym rejonie.

Według pracowników nadleśnictwa, do zachowania drapieżnika mogła przyczynić się zmienna pogoda – być może niedźwiedź wyczuł, że wkrótce wrócą zimowe warunki i z tego powodu potrzebował dodatkowo się pożywić.

Co ciekawe, to prawdopodobnie drugi osobnik bytujący na terenie powiatu limanowskiego. Okazuje się bowiem, że w innym, stosunkowo odległym rejonie Pasma Łososińskiego, fotopułapki rejestrowały obecność niedźwiedzia w tym czasie.

Stała obecność niedźwiedzia brunatnego na Limanowszczyźnie nie była w ostatnich latach spotykana. Co prawda, co jakiś czas jego ślady były obserwowane, ale głównie w Gorcach, w według leśniczych i myśliwych, młody osobnik jedynie przechodził przez teren powiatu. O jego obecności, poza śladami, świadczyły także zniszczone pasieki – przed dwoma laty doszło do takich przypadków m.in. w Podłopieniu i w Zalesiu.

Niedźwiedzie brunatne w Polsce występują w Karpatach i na Podkarpaciu. Średnia waga samców wynosi 400 kg, natomiast samice przeważnie są o połowę lżejsze. Długość tułowia wraz z głową sięga nawet 2,8 m. Niedźwiedź potrafi rozpędzić się do prędkości ok. 50 km/h, umie wspinać się na drzewa. Najchętniej zjadają ryby i miód, ale żywią się też ssakami, gryzoniami, ptakami, ptasimi jajami, owocami, nasionami, grzybami, dżdżownicami, ślimakami, a w przypadku braku innego pożywienia, także trawą. Na zimę przygotowuje sobie legowisko zwane gawrą, zapada w nim w sen zimowy trwający od końca listopada do końca lutego. Niedźwiedź brunatny jest ściśle chroniony na obszarze całej Polski.

(Fot.: archiwum)

udostępnij
Komentarze (0)
Masz do nas sprawę? Skontaktuj sie z nami mailowo kontakt@limanowa.in