Piątek, 19 sierpnia
Bolesław, Jan, Borysław, Julian, Juliusz, Ludwik, Emilia, Konstancja

Niedźwiedź sfotografowany w Gorcach

31.05.2022 00:15:00 PAN 3 15897

Gorce są ważnym korytarzem migracyjnym m.in. dla dużych drapieżników. W „zielone progi” Gorczańskiego Parku Narodowego zawitał niedźwiedź.

Na profilu Gorczańskiego Parku Narodowego na Facebooku opublikowano zdjęcie niedźwiedzia brunatnego, który pojawił się w Gorcach. Fotografię wykonała zainstalowana na terenie foto-pułapka. Zdjęcie pochodzi z minionej niedzieli i zostało wykonane tuż przed godziną 9:00.

Administracja GPN przypomniała przy tej okazji najważniejsze zasady bezpieczeństwa. Podstawowa jest taka, że na terenie parku narodowego można poruszać się wyłącznie po wyznaczonych szlakach turystycznych i ścieżkach edukacyjnych.

Nie wolno zakłócać spokoju bytującym tu zwierzętom, dlatego po szlakach należy poruszać się od świtu do zmierzchu. Nocna turystyka to duże zagrożenie dla zwierząt, ponieważ utrudnia im swobodne poruszanie się. Na większości szlaków zabronione jest wprowadzanie psów. Tylko niektóre szlaki udostępnione są do wędrówki z psem na smyczy – mapa znajduje się TUTAJ.

Na terenie parku nie występuje na stałe ani jeden osobnik niedźwiedzia. Przybywają one na krótki czas do GPN, zazwyczaj w okresie późnego lata i wczesnej jesieni, by żerować na borówczyskach i maliniskach. Później wracają do swych zimowych ostoi - rzadko zdarzają się przypadki tzw. gawrowania, czyli zimowania tych zwierząt na obszarze parku. W monitorowaniu obecności niedźwiedzi pomagają myśliwi, którzy często zauważają ich ślady w rejonie nęcisk i karmisk dla zwierząt kopytnych.

Szacuje się, że w Polsce żyje około 110 niedźwiedzi, a występują one w Karpatach i na Podkarpaciu. Średnia waga samców wynosi 400 kg, natomiast samice przeważnie są o połowę lżejsze. Długość tułowia wraz z głową sięga nawet 2,8 m. Niedźwiedź potrafi rozpędzić się do prędkości ok. 50 km/h, umie wspinać się na drzewa. Najchętniej zjadają ryby i miód, ale żywią się też ssakami, gryzoniami, ptakami, ptasimi jajami, owocami, nasionami, grzybami, dżdżownicami, ślimakami, a w przypadku braku innego pożywienia także trawą. Na zimę przygotowuje sobie legowisko zwane gawrą, zapada w nim w sen zimowy trwający od końca listopada do końca lutego. Niedźwiedź brunatny jest ściśle chroniony na obszarze całej Polski.

(Fot.: GPN)

udostępnij
Komentarze (0)
Masz do nas sprawę? Skontaktuj sie z nami mailowo kontakt@limanowa.in