LDK zamknięty na tydzień, ostatnie dni kina w dotychczasowej lokalizacji | Limanowa.in - limanowski portal informacyjny
limanowa.in
Piątek, 20 października, Irena, Jan, Kleopatra, Witalis
Rejestracja »

Newsroom

2017-10-13 07:23:03

LDK zamknięty na tydzień, ostatnie dni kina w dotychczasowej lokalizacji

LDK zamknięty na tydzień, ostatnie dni kina w dotychczasowej lokalizacji
Limanowa. Od wczoraj, przez najbliższy tydzień, nieczynny będzie Limanowski Dom Kultury. Ma to związek z przeprowadzką do budynków Zespołu Szkolno-Przedszkolnego nr 4 przy ul. Reymonta z Limanowej.
W związku z przeprowadzką Limanowskiego Domu Kultury do Zespołu Szkolno-Przedszkolnego nr 4 w Limanowej, od wczoraj aż do przyszłego piątku, LDK będzie nieczynny. Do niedzieli w dotychczasowej lokalizacji działa jeszcze kino Klaps. 
 
Wkrótce ma rozpocząć się gruntowna przebudowa budynku przy ul. Bronisława Czecha w Limanowej, będącego siedzibą Limanowskiego Domu Kultury. Na inwestycję miasto otrzymało dofinansowanie w wysokości prawie 2 mln zł, pochodzące z MRPO na lata 2014-2020. Prace mają zostać zrealizowane do końca października bądź listopada przyszłego roku.
 
Limanowski Dom Kultury jest przenoszony do budynków Zespołu Szkolno-Przedszkolnego nr 4, znajdujących się przy ul. Reymonta w Limanowej. Do „czwórki” zostanie przeniesiona zarówno administracja, jak i działalność LDK, zatem będą się tam odbywać zajęcia oraz próby zespołów. Kino „Klaps”, które do kontynuowania działalności potrzebuje odpowiedniego pomieszczenia, ma zostać przeniesione do remizy Ochotniczej Straży Pożarnej w Łososinie Górnej, która mieści się przy ul. Łososińskiej w Limanowej. 
 
Po przebudowie i rozbudowie Limanowskiego Domu Kultury, będzie on nadal pełnił dotychczasowe funkcje, tj. widowiskowo-teatralną, pracowni artystycznych i klubów zainteresowań.
 
Przedsięwzięcie obejmuje: przebudowę i rozbudowę części składającej się z sali widowiskowej wraz z niezbędnym zapleczem technicznym oraz foyer z węzłem szatniowo-kasowym i sanitarnym; wyodrębnienie funkcjonalne istniejącej restauracji poprzez stworzenie niezależnego wejścia do lokalu i wydzielenie węzła sanitarnego dla konsumentów, od strony północnego wejścia do budynku; wykonanie dodatkowe foyer, łączące komunikacyjnie ze sobą salę widowiskową, salę konferencyjną oraz pomieszczenia służące do obsługi pobliskiego skateparku, przebudowę i budowę pracowni artystycznych oraz klubów zainteresowań; wykonanie do budynku pochylni dla osób niepełnosprawnych prowadzącą z poziomu utwardzonego placu - w budynku zaprojektowano system pochylni oraz urządzenie dźwigowe zapewniające osobom niepełnosprawnym dostęp na kondygnacje z pomieszczeniami użytkowymi.
Komentarze
Nikt nie napisał jeszcze komentarza. Możesz być pierwszy!
Dodaj komentarz
2017-10-20 dzisiaj
2017-10-19 wczoraj
2017-10-18 przedwczoraj
Intersieć Internet + telewizja