JAHBESTIN nagrał piosenkę o Limanowej - "Lachy" (premiera wideo) | Limanowa.in - limanowski portal informacyjny
limanowa.in
Wtorek, 23 maja, Emilia, Iwona, Leoncjusz, Michał, Renata
Rejestracja »

Newsroom

2017-05-19 07:00:07

JAHBESTIN nagrał piosenkę o Limanowej - "Lachy" (premiera wideo)

JAHBESTIN nagrał piosenkę o Limanowej - "Lachy" (premiera wideo)
Obejrzyj pierwszy video singiel pt. "LACHY" z nadchodzącej płyty formacji Jahbestin. Gościnnie w utworze można usłyszeć Braci Mol oraz na skrzypcach Marcina Knutelskiego.

Utwór pt. "Lachy" łaczy ze sobą muzykę Hip Hop & Reggae z muzyka regionalną. Teledysk ukazuje ciekawe zakątki przyrodnicze i architektoniczne Powiatu Limanowskiego zachęcając do turystyki pieszej po regionie, propaguje zdrowy styl życia i kultywowanie muzyki lokalnej. Przedstawia człowieka osiągającego sukces zawodowy w stolicy pochodzącego z Limanowej, trwale zakorzenionego w historii i kulturze Beskidu Wyspowego.

Tekst utworu opowiada o geograficznym położeniu i ukształtowaniu terenu Powiatu Limanowskiego, jak również o społeczeństwie zamieszkującym te tereny, przybliża kulturę regionalną, zachęca do aktywnego spędzania czasu, jak również upowszechnia kultywowanie symboli lokalnej kultury.

W teledysku można zobaczyć takie zabytki Powiaty Limanowskiego jak: Krzyż Miejski na Górze Miejskiej, widok na pasmo Łososińskie, rzekę Kamienica, Bramę Bazyliki Matki Boskiej Bolesnej w Limanowej oraz różne zakątki miasta, Stacje Narciarską na Łysej Górze, widok na pasmo Gorców, Górę Mogielicę. 

W teledysku w roli głównej wystąpił aktor Jakub Świderski, a realizacją zajął się  Wojtek Węgrzyn (Bracia Węgrzyn). 

 

***
--------------------------------------------------------------------------------------------------

Początki Jahbestin sięgają 1999 roku. Na samym początku grupa liczyła pięciu członków w której w skład wchodził Webster, Gustaff, Kyjos" oraz DJ Wieży Trzaski "ERASPE"
Styl muzyczny grupy jest mieszanką rapu, reggae, ragga i funku. Pierwsze lata działalności to dziesiątki koncertów na Nowo Sądeckiej scenie reggae - hip-hop. Do dziś występy na żywo stanowią najmocniejszą stronę zespołu, stąd szybko zyskała ona rzeszę zwolenników i stała się symbolem dobrej, przepełnionej pozytywną energią zabawy.
Pod koniec 2003 r. ze składu Jahbestin odeszli Kyjos oraz Gustaff, natomiast ERASPE. zamienił gramofony na mikrofon. W latach 2004 - 2006 zespół rezydował w Wielkiej Brytanii, gdzie organizował i dawał koncerty. Pobyt na Wyspach zaowocował nagraniem większości utworów na „Jahbestin Mixtape vol.1”. Na krążku gościnnie pojawili się artyści z Francji: Koi i Black Soul Brothers, a także Glama Wayne z Jamajki oraz Mc Alex z Anglii i DJ Feel X.
Po powrocie do kraju Webster i ERASPE otworzyli w Krakowie organizację "ZION" - oficjalne otwarcie odbyło się 16 lipca 2008 roku.
Pod koniec 2009 roku zespół wydał "Dziki Mixtape", który przyciągnął uwagę nowatorskim, jak na Polskie warunki, połączeniem reggae, dancehallu oraz Hip Hopu.
Jesienią 2011 roku ukazała się składanka „ZionSquaDzik”, w całości wyprodukowana przez artystów związanych z Jahbestin i Zion Studio.
Zespół nie zwalniał tempa i w ramach założonego w 2002 roku Rasta Squadu wydał dwa mixtape’y („Vol.1” w 2011 r. i „Roluj Skręta” w 2012 r.).
O klasie bandu świadczy umieszczenie numeru „Wyciągnij Dłoń” na składance "Drużyna Mistrzów 1". Rok 2012 przyniósł również solowy, rewelacyjny album Webstera - „Nawiedzony”
Jahbestin w 2013 roku zagościł na trzech albumach: Pęka "Jak feniks z popiołów" w utworze "Po co?" (viedeclip), a także na krążku Gliwickiego rapera VIRUZa "Pamiętaj jesteś kimś" w utworze "Drzewo Joshue" (videoclip) oraz na składance "Drużyna Mistrzów 2" w kawałku "Nie daj Sobie wmówić".
W maju 2013 roku do sklepów muzycznych trafiła reedycja płyty „ZionSquaDzik” wydana przez Fonografikę, natomiast 8 czerwca 2013r. ujrzała światło dzienne debiutancka płyta "DZIKI WJAZD" formacji JAHBESTIN która również trafiła na półki sklepowe.
 
Dyskografia:
2002 - JAHBESTIN (Pierwsze DEMO)
2006 - JAHBESTIN Mixtape vol.1
2009 - JAHBESTIN "Dziki" Mixtape vol.2 - Siła z Pokoju version rec.
2011 - Zion SquaDzik vol.1 - Zion Records
2011 - Rasta Squad vol.1 - Zion Records
2012 - Rasta Squad vol2 "Roluj Skręta" - Zion Records
2012 - Webster "Nawiedzony" - Zion Records
2013 - Zion SquaDzik vol.1 (REEDYCJA) - Fonografika &Zion Rec.
2013 - JAHBESTIN "Dziki wjazd" - Fonografikia & Zion Rec.
2015 - JAHBESTIN & Pudelsi "Wstań i walcz" - SINGIEL / DM3
2015 - JAHBESTIN "Licho nie śpi" - SINGIEL
2016/17 - PRACA NAD NOWYM ALBUMEM.
Komentarze 4
grazynahayes
grazynahayes 2017-05-19 10:50:17
Komentarz otrzymał wiele negatywnych ocen i został ukryty. Kliknij jeśli chcesz go zobaczyc.
Piękna, za serce chwytająca patriotyczna piosenka , zawierająca elementy patriotyzmu lokalnego i krajowego. Wspaniale połączenie prażródeł pochodzenia( lachy) w połączeniu do patriotyzmem lokalnym.

Biorąc pod uwagę, że piosenka zawiera również elementy hip-hopa, to uderzająco wyróżnia sie na tle tego gatunku muzycznego , poprzez nieagresywny tekst. Po prostu mistrzostwo, miałam "gęsią skórkę" słuchając ten utwór. Wplecenie do tego elementów muzyki regionalnej, propagowanie regionu, duma z faktu pochedzenia , uskrzydlają i nadają dodatkowego elementu emocjonalnego temu utworowi.

Najbardziej podobał mi się ten fragment piosenki:

" Muzyka LACHOWSKA płynie z tej krainy........."

Myślę , że nadchodząca płyta formacji Jahbestin odniesie ogromny SUKCES.
Gratulacje dla wykonawcy, jestem pod ogromnym wrazeniem jego tworczości.

Powodzenia życzę w dalszej karierze i promowaniu tego pięknego regionu. ;-)))
plus
1
plus
0
grazynahayes
grazynahayes 2017-05-19 11:05:48
Komentarz otrzymał wiele negatywnych ocen i został ukryty. Kliknij jeśli chcesz go zobaczyc.
w połączeniu Z patriotyzmem lokalnym.................. przepraszam
plus
0
plus
0
telewizor
telewizor 2017-05-19 13:28:45
Komentarz otrzymał wiele negatywnych ocen i został ukryty. Kliknij jeśli chcesz go zobaczyc.
Nawet im wyszło.
plus
1
plus
0
niki
niki 2017-05-21 18:28:55
Komentarz otrzymał wiele negatywnych ocen i został ukryty. Kliknij jeśli chcesz go zobaczyc.
Piękny tekst,chwyta za serce ,słuchając można się naprawdę wzruszyć,super.
plus
1
plus
0
Dodaj komentarz
2017-05-23 dzisiaj
2017-05-22 wczoraj
2017-05-21 przedwczoraj
Intersiec wiosna
X
Topcezarp